Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane este o structură organizatorică și funcțională distinctă în cadrul Universității Politehnica din București, abilitată să asigure formarea profesională și perfecționarea continuă pentru cariera didactică la toate specializările integrate universității. Concepția și metodologia specifică pregătirii pentru profesia de cadru didactic la disciplinele tehnologice dăinuie în Universitatea Politehnica din București din anul universitar 1950-1951, prin inființarea Seminarului Pedagogic. Ctitorul și conducătorul acestuia a fost profesorul universitar doctor docent, membru corespondent al Academiei Române, Stanciu Stoian. De atunci și până în prezent funcționează fără întrerupere, cu modificări pe parcurs sub raport normativ, de structură, de conținut și funcționale, în scopul atingerii unor standarde ridicate de performanță și eficiență. Spiritul academic concretizat în activitatea didactică de valoare, cercetarea știintifică, acumularea de idei și experiențe novatoare pentru pregatirea integrală a profesorilor ingineri n-au încetat nicicând în Universitatea Politehnica din București.
DPPD este o structură universitară autonomă, subordonată Senatului Universitar, înființată prin O.M. 3969/30.05.1997, abilitată:
Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică şi Ştiinţe Socio-Umane are menirea de a contribui la formarea inginerului – definit drept „persoană, în general diplomată, pe care studiile sale o fac aptă să ocupe funcţii ştiinţifice şi tehnice active care au drept scop de a crea, organiza sau conduce”. Profesiunea de inginer presupune, aşadar, angajarea într-o activitate creativă, elaborarea unor soluţii non-standardizate, în concordanţă cu noile rezultate din domeniul cercetării ştiinţifice. În consecinţă, programele de studiu includ atât discipline care vizează nemijlocit formarea profesională, cât şi discipline care au rolul de a stimula şi de a dezvolta disponibilităţile creative ale persoanei, capacitatea şi disponibilitatea de a se implica activ în procesul inovator. Astfel componenta tehnico-ştiinţifică este întregită de o componentă umanistă, a cărei menire este de a contribui la dezvoltarea intelectului şi imaginaţiei. Oferta educaţională a Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică şi Ştiinţe Socio-Umane include discipline sociale şi umaniste al căror studiu constituie parte integrantă a activităţii de formare a inginerului. Aceste discipline pot şi trebuie să contribuie la umanizarea educaţiei inginereşti prin „cultivarea unui mediu ştiinţific centrat pe valori, formarea unei experienţe intelectuale cu deschidere către lumea valorilor umaniste, valorificarea optimă şi creativă a propriului potenţial în activitatea ştiinţifică, dobândirea competenţei şi abilităţilor comunicaţionale în viaţa socială şi politică în condiţiile globalizării şi integrării europene”.